Waar ben je?

Waar ben je?’ Het kan een erg casual vraag zijn. Gewoon even polsen naar de fysieke locatie van de ander. De vraag kan ook geërgerd klinken, omdat de ander niet is waar je hem of haar verwachtte. Of gealarmeerd, omdat je niet weet of de ander wel oké is. Ze kan ook slaan op iets heel anders dan een fysieke locatie, bijvoorbeeld wanneer iemand te midden een gesprek plots zit te dromen. Of naar hoe ver iemand al is bij het bingen van een serie, het lezen van een boek, bij het maken van een opdracht of het schrijven van een thesis, welk level iemand al bereikt heeft bij een game. Even een stand van zaken opnemen.

De jaarwisseling is bij uitstek een moment waarop we dat als samenleving ook proberen, een stand van zaken opmaken. Even terugblikken op wat er geweest is, trachten vooruit te blikken op wat in het verschiet ligt. Thematische jaaroverzichten, al dan niet met een bijhorende quiz, of een eindejaarsconference. In veel huiskamers wordt eenzelfde oefening in de nadagen van Kerst ook even gedaan voor het eigen leven. Niet noodzakelijk met een grote sérieux, we zijn nog wat moe van het Kerstgebeuren, al dan niet loopt het uit op het formuleren van een aantal voornemens. Waar ben je, aan het begin van 2024?

Het is een vraag waar we even de tijd voor mogen nemen. Het is de vraag die God stelt aan Adam en Eva, wanneer zij zich voor Hem verbergen in het paradijs (Gen. 3:9). Hij probeert niet hun fysieke locatie te achterhalen, en evenmin peilt hij naar hoever ze gevorderd zijn met hun werk. Het is ook niet zijn bedoeling om even een stand van zaken op te maken. Al die dingen zijn hem perfect duidelijk.

De vraag is anders bedoeld. Ze vraagt naar je verhouding met God, naar de relatie die je met hem hebt, naar hoe Hij leeft in je hart. Waar ben je ten opzichte van Mij? Het is de vraag van God die zoekt naar het hart van de mensen die voor hem en door hem geschapen Zijn, naar Zijn beeld. De vraag is het begin van het Evangelie: God die zoekt. De vraag is bedoeld om de mens iets duidelijk te maken. Het is een vraag die de moeite waard is om onszelf even voor te houden, zo aan het begin van een nieuw jaar. Een vraag waar we Hem op mogen trachten te antwoorden. Waar ben jij?

Willem

Willem is opbouwwerker in onze gemeente. Hij ondersteunt ons bij het in praktijk brengen van het geloof in het dagelijkse leven en zoekt naar mogelijkheden om als gemeente bij te dragen aan het welzijn van de stad. Hij is de echtgenoot van Inge en vader van Vik en Aron.

Volgende
Volgende

Hij komt