Kerst en covid-19

Wat heeft Covid-19 met de geboorte van Christus te maken? En waarom is het belangrijk om met Kerst de wereld om ons heen niet te vergeten? 

Voor veel mensen betekent Kerst dat het leven even onderbroken wordt. Even afstand nemen van het gewone leven. Vakantie en ontmoetingen met de familie staan op het programma. En het is heerlijk om in de kerk te komen, in hemelsferen van prachtige kerstliederen. Maar Lukas zegt aan het begin van het Kerstevangelie: lees, voordat je naar de kerk gaat, nog even de krant. God heeft namelijk Zijn Kind Jezus midden in de wereld gelegd. In de kribbe in Bethlehem, maar ook in de wereld waar Augustus het voor het zeggen heeft.

Augustus werd vredevorst genoemd en niet voor niets. Hij zou vandaag de dag de Nobelprijs van de vrede ontvangen hebben. Hij beëindigde burgeroorlogen en stond aan het begin van een tijd van vrede. Een geniaal staatman, die de pax Romana (Romeinse vrede) uitrolde over de hele wereld. Hij was zonder meer de machtigste man op aarde. 

In de wereld is het zo dat de vrede en luxe van de één de ellende voor de ander is. In Israël zuchtte men onder die 'vrede', want het betekende dat er geen zoon van David op de troon zat en dat de beloften nog lagen te slapen. En wat betekende die vrede voor Jozef en Maria? De overheid nam allerlei maatregelen, een volkstelling, en daar ging je, daar hielp niets aan. Ze moesten gaan, naar Bethlehem.

Augustus regeert, maar God schrijft geschiedenis. Zonder het te beseffen werkt Augustus eraan mee dat Christus geboren wordt in Bethlehem. Augustus is wereldheerser. Jezus Christus ligt daar zo klein en machteloos op een plek waar voor hen geen plek was. Maar het rijk van Augustus is voorbij gegaan. Het rijk van Christus zal geen einde hebben. Met Kerst wordt de kiem gelegd van een andere wereld, waarin niet het recht van de sterkste geldt, maar waarin God het omdraait: machtigen worden van de troon gestoten en nederigen verhoogd (lofzang van Maria). Er komt een rijk van vrede en gerechtigheid, vergeving en liefde.

Hij heeft machtigen van de troon gestoten en nederigen heeft Hij verhoogd.
— Lukas 1:52

Waarom heet Covid-19 Covid-19? Omdat het virus opkwam in 2019. Het is genoemd naar onze jaartelling die teruggaat op de geboorte van Christus. Niet op de regeringsperiode van Augustus. Ook dat was het 'jaar van onze Heere'. Anno Domini.

Ook na de geboorte regeerde Augustus. En vele machtigen na hem. Maar wie bij Jezus hoort, hoort bij een Koninkrijk dat nooit voorbij gaat. Laten we dat bedenken als we het gevoel hebben een speelbal te zijn van machten en machthebbers. God schrijft geschiedenis. Het Kind van Bethlehem regeert. 

Vergeet de wereld om je heen niet, zegt Lukas. God is bezig op het wereldtoneel. Het Kind van Kerst zal de wereld vernieuwen.

Anne van Olst

Anne is de predikant van onze kerk. Hij gaat voor in de kerkdiensten, geeft les aan jongeren (catechisatie), nieuwe leden en belangstellenden. Hij is beschikbaar voor pastorale gesprekken, zowel voor leden als niet-leden. Naast de interne taken binnen de kerk, geeft hij leiding aan de gemeente bij haar missionaire taak in de samenleving.

Vorige
Vorige

Elke kalender een advents-kalender

Volgende
Volgende

Tweede mijl in corona-tijd