Elke kalender een advents-kalender

Na weken wachten is Kerst alweer voorbij en daar valt niets aan te doen. Je zou kunnen proberen de cadeautjes opnieuw in te pakken en de kerstliedjes te blijven zingen, maar veel zal het niet helpen. Kerstdag is tenslotte een dag als alle andere. Maar wat nu dan? Is nieuwjaar misschien het antwoord op onze kerstblues?

Ik geloof dat de oplossing ligt in Degene die we gevierd hebben: Christus, de Gezalfde. Gods antwoord op onze opstandigheid en ellende.

Jezus is geen baby meer: Hij groeide op; de Zoon van God, maakte het hele scala van menselijke ervaring mee, teleurstellingen inbegrepen, en trotseerde onze verleidingen. In al deze dingen werd Hij voor ons Degene die werkelijk met ons kan meeleven en, belangrijker nog, die onze grootste kwaal verhelpt; Degene wiens geboorte we vierden kwam om te sterven. Laat me dit heel duidelijk stellen: Jezus kwam niet zodat we elke 25ste december een soort feest konden vieren. Nee, Hij kwam in onze donkere, door zonde beheerste wereld, om de grootste zondaars te redden. Dat is waar Kerst over gaat.

Voor al diegenen die het Evangelie geloven en aannemen moet het allerbeste nog komen.

Er is dus helemaal niets magisch aan Kerst, er ligt al lang geen Jezus meer in de kribbe, er is geen ster om te volgen. In plaats daarvan is er er een echte toekomst voor al wie zijn hoop, vrede en vreugde zoekt in de persoon van Jezus Christus. Voor al diegenen die het Evangelie geloven en aannemen moet het allerbeste nog komen. Hij zei het tegen zijn vrienden: “Ik ga naar mijn Vaders huis om een plaats voor je te bereiden maar dan kom ik terug want ik wil dat jij bij mij bent.” Daar kijkt Hij naar uit!

Zo wordt elke kalender een adventskalender. Zo leren we ons elke dag aan Hem toevertrouwen, te leven in dienst van zijn Koninkrijk en reikhalzend uit te kijken naar zijn komst wanneer hij ons thuis zal brengen. Weet je dat Hij er ook naar uitkijkt? Zo eindigt de Bijbel, Jezus zegt: “Ja, ik kom ik spoedig!”

Guido

Guido werkt namens onze kerk als zendingswerker in Catalonië, de afgelopen jaren als voorganger van Ciutat Nova in Barcelona en nu als gemeentestichter in Girona. Hij is de echtgenoot van Evelin en de vader van Martí, Guillem en Èlia.

Vorige
Vorige

Week van vasten en gebed

Volgende
Volgende

Kerst en covid-19