Bidden kun je leren

Bidden is van levensbelang. Als je nog niet zelf bidt, maar dat wel zou willen, dan hoop ik dat dit boek je helpt bij je eerste stappen op de weg van het gebed. 

Misschien ben je al een ervaren bidder en bid je zelfs meer dan eens per dag. Volleerd zijn we nooit. Ik hoop dat dit boek een verrijking voor je gebedsleven is.

Er zijn al best veel boeken over het gebed. Natuurlijk heb ik mij afgevraagd of dit boek iets toevoegt. Maar denk eens mee: als je dagelijks bidt, dan neemt het gebed een belangrijke plaats in in je leven. Dan is het toch geen overbodige luxe om bijvoorbeeld elk jaar een boek over het gebed te lezen! Nu, dan kan dit boek nog van pas komen.  

Voor wie is dit boek bedoeld? Heel eenvoudig: voor jou. Het maakt niet uit of je al een ervaren bidder bent of dat je nog moet beginnen. Voor ervaren bidders ligt sleur op de loer. Misschien werkt dit boek als het periodieke onderhoud van een auto. Je gaat met de auto ook niet pas naar de garage als er iets ergs aan de hand is. Onderhoud is erg belangrijk. Ons gebedsleven heeft onderhoud nodig. Daarbij wil dit boek helpen. 

En voor wie nog aan het begin staat: begin maar gewoon. Al doende leert men. Wellicht groeien je gebeden (ik bedoel dat niet zozeer in de lengte maar in de diepte) gaandeweg het lezen van dit boek. 

“Het besef van Zijn aanwezigheid en het geloof dat Hij werkelijk luistert, maakt het verschil.”

Bidden kun je leren, blz. 20

Je kunt dit boek persoonlijk lezen, maar ook samen. Om het boek goed bruikbaar te maken voor gesprekken en kringen is achterin een handleiding voor gesprek te vinden. Die kun je overigens ook persoonlijk gebruiken. 

Als gesprekskring mag je er natuurlijk zo lang of zo kort over doen als je wilt. Maar als suggestie wil ik meegeven dat je steeds twee hoofdstukken kunt bespreken. Ik denk dat je dan meer dan genoeg gespreksstof (en gebedsstof) hebt voor een goede ontmoeting. In elf ontmoetingen is het boek uit. De elfde ontmoeting gebruik je voor hoofdstuk 21 en voor een evaluerend gesprek over wat de gesprekken je gegeven hebben.

Anne van Olst

Anne is de predikant van onze kerk. Hij gaat voor in de kerkdiensten, geeft les aan jongeren (catechisatie), nieuwe leden en belangstellenden. Hij is beschikbaar voor pastorale gesprekken, zowel voor leden als niet-leden. Naast de interne taken binnen de kerk, geeft hij leiding aan de gemeente bij haar missionaire taak in de samenleving.

Vorige
Vorige

Evangelisatie in de Bijbelstad

Volgende
Volgende

Avondvrede